Za tri mjeseca četiri fakulteta biće prilagođena osobama sa invaliditetom

Za tri mjeseca četiri fakulteta Univerziteta Crne Gore biće prilagođena osobama sa invaliditetom (OSI), saopšteno je danas na potpisivanju ugovora o adaptaciji fakulteta u dijelu pristupa OSI. Ugovor je potpisan između ministra prosvjete dr Damira Šehovića i predstavnika konzorcijuma „LD Gradnja-Ramel-Ening“ Desimira Radulovića. Ugovori se odnose na: Filozofski fakultet - Nikšić, Građevinski fakultet - Podgorica, Pravni fakultet - Podgorica i Fakultet za turizam i hotelijerstvo - Kotor. Vrijednost radova je 230.000 eura.

Govoreći o važnosti Ugovora, ministar Šehović je rekao da pristup objektima lica sa invaliditetom ne smije biti pitanje nečije dobre volje, već prirodna obaveza svih organa uključenih u obezbjeđivanje jednakih uslova za svakog građanina. To, kako je naglasio Šehović, jeste kompleksan proces, ali ta činjenica nikoga ne amnestira od obaveza i odgovornosti.

U oko 107 obrazovno-vaspitnih ustanova je prilagođen pristup, a toaleti su prilagođeni u preko 60, ali, kako je ministar konstatovao, mora se još ozbiljno raditi na poboljšanju stanja u ovoj oblasti. „Simbolično, Ugovor potpisujemo i u susret Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom 3. decembra“ rekao je Šehović, zaključivši: „Moje je da vam obećam da ćemo uraditi sve što je u našoj moći da sistem u ovom dijelu funkcioniše za svakoga podjednako.“

Desimir Radulović rekao je da će odgovorno vršiti ugovorene obaveze, zahvalivši se na prilici da baš navedeni konzorcijum radi na ovako važnom projektu.

Adaptacija se radi kroz projekat „Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost - INVO“, koji se finansira iz kredita Svjetske banke u iznosu od 12 miliona eura.