Ministarstvo nauke I Ministarstvo zdravlja dodijelilo grant od 465 000 eura Kliničkom Centru Crne Gore

Ministarstvo nauke i Ministarstvo zdravlja su danas, u ponedeljak, 5. oktobra 2015. godine potpisali Ugovor o dodjeli naučnoistraživačkog granta sa Kliničkim Centrom Crne Gore za projekat “HLA tipizacija i HLA laboratorija u Crnoj Gori” (HLA-MNE) nakon uspješno završenog pregovaračkog procesa u okviru II Konkursa za dodjelu velikih istraživačkih grantova. Ovaj grant se se finansira kroz projekat HERIC/INVO „Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost“ u vrijednosti od 315 000 eura  dok će Ministarstvo zdravlja sufinansirati nabavku opreme u vrijednosti od 150 000 eura.

Potpisivanje Ugovora je upriličeno u svečanoj sali Ministarstva zdravlja. Ugovor za dodjelu granta u ime Ministarstva nauke potpisala je ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović, u ime Ministarstva zdravlja, ministar prof. dr sci. Budimir Šegrt dok je u ime Kliničkog Centa Crne Gore ugovore potpisali direktor, prof. dr sci. Ranko Lazović i rukovodilac projekta prof. dr sci. Marina Ratković.

Ministarstvo nauke, kroz projekat INVO, dodjelilo je 8 grantova ukupne vrijednosti 2,66 miliona eura usmjerenih na podizanje kapaciteta naučnoistraživačkih ustanova i saradnju sa privrednim sektorom.

HLA tipizaciju u Crnoj Gori do sada nije bilo moguće izvesti zbog nepostojanja adekvatne laboratorijske opreme kao i medicinskog kadra obučenog za njeno izvođje. Cilj projekta HLA - MNE se sastoji u formiranju Nacionalne laboratorije za HLA tipizaciju gdje će biti omogućeno otkrivanje sistema humanih leukocitnih antigena koji se označava se kao HLA dijagnostika.

Značaj otkrivanja HLA antigena i formirane Nacionalne laboratorije za HLA tipizaciju sastoji se u sledećem:

1.Značaj HLA tipizacije u populacionoj genetici. Otkrivanje HLA antigena tipičnih za našu populaciju, što obezbjeđuje planiranje ispitivanja naslednih bolesti.

2. Klinički značaj HLA tipizacije u svakodnevnoj kliničkoj praksi:

            - Primjena u svakodnevnoj dijagnstici različitih autoimunih oboljenja

            - Otkrivanje predispozicije (sklonosti) za razvoj malignih bolesti, infektivnih oboljenja

            - Najadekvatniji farmakogenetski značaj u izboru najadekvatnije terapije za liječenje autoimunih i malignih oboljenja

3. Primjena u transplantacionoj medicini.

Neophodnost HLA tipizacije u transplantacionoj medicini kako za preveniranje odbacivanja transplantiranih ćelija, tkiva i organa, tako i u planiranju adekvatnih imunoloških protokola u pred i postransplantacionom periodu liječenja pacijenata

4. Značaj u formiranju registra nesrodnih donora za transplantaciju matičnih ćelija u liječenju različitih oboljenja

5. Korelacija sa endemski prisutnim bolestima i oboljenjima u Crnoj Gori.

PODSJEĆANJE: Ministarstvo nauke je krajem decembra prošle godine oglasilo rezultate II Konkursa za dodjelu velikih istraživačkih grantova, u ukupnoj vrijednosti do 1.27 miliona eura, koji se realizuje kroz projekat HERIC/INVO „Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost“. Ministarstvu nauke su za finansiranje preporučena 4 projekta od kojih su dva sa Kliničkog centra.

Grant za projekat “Razvoj, validacija i primjena telemedicinskog sistema TELEMONTEKG (TM EKG)  za brzu dijagnostiku bolesti srca u Crnoj Gori“, rukovodioca prof. dr Vesne Miranovići,  dodjeljen je u iznosu od 315 000 eura i njegova realizacija je otpočela 1 juna. 2015. godine. Oba projekta će se realizovati u periodu od dvije godine.