Konferencija o ekonomiji – Montenegro 2017: Susret sa crnogorskim naučnicima iz dijaspore

Sedma regionalna Konferencija o ekonomiji koju organizuje Privredna komora Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom nauke, održana je 2. i 3. novembra u budvanskom hotelu Splendid. Tema skupa koji je okupio oko 500 predstavnika vlada, poslovne zajednice, naučne i stručne javnosti sa Balkana i šire je „Izazovi na putu ka Evropskoj uniji“, uz poseban osvrt na neraskidivu vezu privrede i nauke.

Među učesnicima konferencije našlo se i 35 uglednih naučnika i istraživača iz crnogorske dijaspore čije prisustvo je omogućilo Ministarstvo nauke kroz projekat „Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost“ – INVO. Naučnici  su imali priliku da na dvodnevnom skupu razmijene iskustva i mišljenja o budućim modelima saradnje, kao i da se, na marginama konferencije, susretnu sa ministarkom nauke dr Sanjom Damjanović.

Događaj je takođe predstavljao priliku da se iznese Inicijativa za osnivanje međunarodnog naučnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope, kao i koraci koji su do sada napravljeni u cilju realizacije ovog Regionalnog projekta. Ministarka Damjanović je iskoristila priliku da sa crnogorskim naučnicima razgovara o saradnji upravo na tom projektu, ali i drugim modalitetima saradnje u budućnosti. U otvorenom razgovoru ministarka je pozvala naučnike iz dijaspore da se aktivno uključe i ukažu na načine na koji se može povećati efikasnost mjera koje preduzima država i predlože konkretne poduhvate kroz svoja iskustva.

Učesnici su zadovoljni što je Ministarstvo nauke prepoznalo značaj povezivanja sa naučnom zajednicom i izrazili želju da aktivno učestvuju i daju svoj doprinos unapređivanju naučnoistraživačkih kapaciteta u Crnoj Gori. 

Informator o učesnicima iz crnogorske naučne dijaspore možete preuzeti u rubrici: Dokumenta

Fotografije sa Konferencije možete pogledati u rubrici: Galerija/Konferencija o ekonomiji Montenegro 2017.